7 tips om veilig online te blijven

Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om veilig online te blijven werken. Ransomware en phishing e-mails zijn slechts enkele van de vele manieren om persoonlijke gegevens te stelen of mensen te laten betalen om hun bestanden terug te krijgen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, zijn er eenvoudige tips om de online veiligheid te garanderen.

1. Update je software en apps regelmatig

Wachten op je telefoon of computer om een update te installeren kan frustrerend zijn, maar het is het wachten waard. Niets is perfect en bijna elk besturingssysteem heeft kwetsbaarheden die hackers zullen proberen te exploiteren om geld en gegevens van mensen te krijgen. Gewoonlijk zijn de ontwikkelaars sneller in het ontdekken van die fouten en geven ze updates vrij die het potentiële probleem oplossen voordat het echte problemen veroorzaakt.

De beroemde Wannacry ransomwaregolf had bijvoorbeeld kunnen worden voorkomen als gebruikers de nieuwste versie van Windows hadden geïnstalleerd, die de beveiligingsfout aanpakt.

2. Maak sterke wachtwoorden

Het kan niet genoeg benadrukt worden, maar het creëren van een sterk wachtwoord is cruciaal om de veiligheid van je accounts te garanderen. Websites met privé-informatie en bankzaken zijn vaak het doelwit van hackers en veelvoorkomende wachtwoorden zijn gemakkelijk te achterhalen. Digital Trends heeft een overzicht gepubliceerd van de meest gebruikte wachtwoorden ter wereld; staat de jouwe op de lijst? Bekijk hier onze tips voor het maken van een sterk wachtwoord.

3. Gebruik 2 staps authenticatie

Samen met een goed wachtwoord voegt 2 staps authenticatie een extra beveiligingsniveau toe aan uw online accounts. Zorg dat je deze functie inschakelt voor apps die priveé- of gevoelige informatie kunnen bevatten, zoals je Google-account of je app voor online bankieren. Op die manier moeten hackers, zelfs als je wachtwoord wordt gestolen, je telefoon of biometrische gegevens (vingerafdrukken of irisscan) vasthouden om toegang tot je account te krijgen.

4. Ken je privacy limieten

Bepaal hoeveel je bereid bent te delen met een vreemde en laat het internet niet meer weten dan dat. Denk van tevoren aan wat voor soort gegevens je bereid bent te delen met apps en websites en blijf bij die beslissing. Op deze manier weet je de volgende keer dat een nieuwe app om meer rechten vraagt beter wat je moet doen.

5. Gebruik een VPN (vooral met openbare Wi-Fi)

Verbinding maken met een openbaar WiFi-netwerk op een luchthaven of in een café is handig, maar niet veilig. Andere mensen die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten, kunnen informatie onderscheppen die je verzendt en ontvangt. Een VPN fungeert al een kogelvrij vest en creërt een veilig gecodeerde tunnel voor al je online verkeer. Het is echter ook belangrijk om de juiste VPN te kiezen, aangezien gratis versies hun eigen risico’s hebben.

6. Winkel via beveiligde websites

Wanneer je je bankkaartgegevens of thuisadres moet invoeren, zorg er dan voor dat de website begint met “https: en niet alleen met “http” en dat er een pictogram van een hangslot in de adresregel staat. De “s” in https staat voor ‘secure’ (veilig). Dit betekent dat informatie die je uitwisselt met de website, bijvoorbeeld je bankrekeninggegevens, versleuteld is.

7. Volg het nieuws

Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, kan up-to-date blijven met cyber wereld nieuws in de toekomst wat gedoe voorkomen Momenteel zijn er veel artikelen online die de risico’s van het klikken op links in je e-mail of het gebruik van gratis VPN uitleggen en advies geven over betere cyber hygiëne. Als je weet dat ransomware-rapporten in jouw regio in de lift zitten, zul je voorzichtiger moeten zijn met browsen.

vBoxxCloud houdt je op de hoogte van het laatste nieuws van de IT-wereld, dus volg ons op social media om niets belangrijks te missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *