Onzorgvuldig omgaan met belangrijke bestanden, wat kan er misgaan?

Anno 2017 gaan we steeds beter om met belangrijke bestanden. Zo staan bestanden op meerdere plekken tegelijk opgeslagen, gebruiken we moeilijkere wachtwoorden en kiezen we vaker voor een clouddienst met opslag op Nederlandse bodem.

Toch gaat het nog vaak genoeg fout en zijn de gevolgen soms niet te overzien. Wij geven u drie voorbeelden van wat er mis kan gaan als mensen niet goed omgaan met belangrijke bestanden. En belangrijker: wat u eraan kunt doen om het te voorkomen!

1. Laptop verloren met zeer belangrijke bestanden

Een werknemer van een Amerikaanse zorgverzekeraar verloor zijn laptop waardoor de gegevens van meer dan 840.000 klanten op straat kwamen te liggen. Ondanks dat de laptop was beveiligd met een wachtwoord is het alsnog mogelijk om de data op het apparaat te bereiken. De verzekeraar heeft aangegeven niet te weten wat er uiteindelijk is gebeurd met de laptop en de bijhorende data.

Wat kan ik hiertegen doen?

Beveilig de data op een laptop of computer met een extra encryptie. Hierdoor heeft niet iedereen direct toegang tot de data op de gestolen hardware. Met Bitlocker (Windows) en FileVault (Apple) kunt u bijvoorbeeld de data op uw harde schijf versleutelen.

Daarnaast kunt u met de functie ‘Remote Wipe’ van vBoxxCloud bestanden op afstand wissen. Is er bijvoorbeeld een apparaat gestolen of verloren? Dan kunt u met deze functie alle vBoxxCloud-bestanden laten verwijderen van het apparaat. 

2. Aangevallen door krachtige ransomware

Dat veel bedrijven nog niet goed genoeg beschermd zijn tegen de steeds sterker wordende ransomware-aanvallen blijkt afgelopen juni. Een deel van het Koeriersbedrijf TNT lag vrijwel plat nadat een medewerker het ransomware-virus binnenhaalde. Het virus infecteerde de bestanden en waren niet meer bereikbaar. TNT  kon haar bestanden weer terugkrijgen na het betalen van een kleine 300 dollar in Bitcoins.

Wat kan ik hiertegen doen?

Maak altijd een back-up van bestanden om ze na een ransomware-aanval weer te herstellen. Ook onze clouddienst biedt een goede bescherming tegen dit soort aanvallen. Zo kunt u met verschillende functies bestanden herstellen en hoeft u in geen enkel geval het losgeld te betalen. Lees hier meer over de functies Snapshot, Rollback en versiebeheer.

3. Hacker verwijdert alle bedrijfsbestanden

Stelt u zich eens voor: u heeft een bedrijf dat al 25 jaar bestaat, de crisis heeft overleefd en werk biedt aan 7 andere medewerkers. Plots gebeurt er iets waar elke eigenaar bang voor is: zonder dat u het door heeft worden alle belangrijke bestanden van de server verwijderd en u heeft verder nergens een back-up staan.

Dit gebeurde het bedrijf van Xander Koppelmans. Hij had geen enkel idee toen een hacker alle belangrijke bestanden aan het verwijderen was. En op het moment dat Xander door had dat dit het werk van een hackers was, was het al te laat. Hij besefte dat alles wat hij de afgelopen 25 jaar had opgebouwd weg was.

Wat kan ik hiertegen doen? 

Een back-up maken helpt al, maar het is ook belangrijk dat dit op verschillende plekken tegelijk wordt gedaan. Naast het lokaal opslaan van de data is het verstandig om een externe harde schijf of een clouddienst te gebruiken.

Kiest u voor opslag bij vBoxxCloud? Dan staan uw bestanden niet alleen in een veilige omgeving opgeslagen in Nederland, maar biedt het product ook functies om geïnfecteerde of verwijderde bestanden te herstellen.

Het is belangrijk om zorgvuldig en bewust om te gaan met belangrijke bestanden. Onze cloudopslag vBoxxCloud helpt u om beschermd te zijn tegen vele vervelende situaties. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Start een proefversie en ontdek zelf de mogelijkheden van vBoxxCloud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *