5 tekenen dat je bent gehackt!

Het internet heeft grote invloed op ons dagelijks leven. Het heeft ervoor gezorgd dat we sneller kunnen communiceren dan ooit en het lost steeds complexere problemen op. Maar het internet is ook een wereld waar hackers bestaan en datalekken steeds vaker plaatsvinden.

Het internet heeft twee kanten en juist daarom is het belangrijk om er bewust mee om te gaan. Om die reden is het verstandig om jezelf om de zoveel tijd de volgende vraag de stellen: “Ben ik gehackt?”

Ransomware neemt je computer over

Sommige online bedreigingen liggen meer voor de hand dan andere, maar het ontvangen van een bericht waain om losgeld gevraagd wordt is misschien wel het ergst. We leven momenteel in een tijdperk waar Ransomware-aanvallen steeds vaker voorkomen. Dit is een virus die je bestanden versleuteld en vervolgens om losgeld vraagt om ze te herstellen.

Als je een bericht hebt ontvangen waarin je wordt geïnformeerd dat je bestanden zijn vergrendeld, dan ben je (waarschijnlijk) aangevallen door een Ransomware..

Er zijn enkele stappen die je kan nemen om de gevolgen van een Ransomware-aanval te minimaliseren. Hier leer hoe je datacorruptie door bijvoorbeeld Ransomware kan voorkomen met vBoxxCloud.

Persoonlijke gegevens zijn gelekt na een datalek

In 2013 heeft Troy Hunt de website ‘Have I been pwned?’ gelanceerd, dat gebruikers toelaat om te controleren of hun persoonlijke gegevens zijn gelekt door bedrijven.

Op hun website kan je controleren of jouw e-mail of wachtwoord is gelekt. Het is zelfs mogelijk om meldingen in te stellen zodra jouw gegevens in hun database voorkomen.

have-i-been-pwned

Alle zeer bekende datalekken, zoals die van Dropbox in 2012, zijn opgeven in de database waardoor jij kan achterhalen of jouw e-mailadres en wachtwoord op straat liggen.

Vrienden ontvangen uitnodigingen die je niet hebt verzonden

Dit gebeurt op vrijwel ieder populair platform. Een goed voorbeeld is het hacken van een Facebook-account waarmee vervolgens spam of Ransomware via de chat wordt verspreid. De beste manier om dit te voorkomen, is om jouw wachtwoord periodiek te wijzigen en tweefactorauthenticatie te activeren.

Neppe Antivirusmeldingen

Neppe antivirusmeldingen komen niet zo vaak voor als vroeger, maar als je een nep-antiviruswaarschuwing tegenkomt, is je computer waarschijnlijk al geïnfecteerd door een virus.

Na het “scannen” van je computer vragen de nep-antivirusmeldingen meestal om het verstreken van financiële gegevens, dat uiteindelijk kan leiden tot het misbruiken van bijvoorbeeld jouw creditcard. Zodra je zo’n melding ziet is het verstandig om eerst de echtheid van het bericht te achterhalen en contact op te nemen met het bedrijf waarvan de virusscanner afkomstig is. Geef nooit zomaar je financiële gegevens door!

Gedeactiveerde antivirus- en malwaresoftware

Werkt je beveiligingssoftware ineens niet meer? Start het Windows-register niet op? Of kan je überhaupt niet meer opnieuw opstarten? Dan geeft dit aan dat je computer op de één of andere manier is besmet met malware. Voer in dit geval zo snel mogelijk een systeemherstel uit om te zien of je de situatie kan oplossen. Anders zou er specifiek gezocht moeten worden naar de bron van het virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *