De top 5 grootste hacks

Hackers zijn vaak onvoorspelbaar en weten hun weg te vinden op het internet. Ze plegen hacks voor verschillende doeleinden, sommige hackers hebben goede bedoelingen en anderen niet. Dit zijn de top 5 grootste en beruchtste hacks en een aantal tips, zodat jij een hack kan voorkomen en overwinnen!

De Conficker hack

De computerworm verscheen voor het eerst in oktober 2008. Conficker gebruikt een fout in de Windowsservice, die in verschillende Windowsversies voorkomt. Als Conficker op een computer terechtkomt, schakelt het diverse systeemdiensten uit. Het stal persoonlijke gegevens, verstuurde spam en voerde een gecoördineerde aanval op andere systemen uit, ook op afstand. De worm was doorgedrongen tot overheidsorganisaties, banken en andere diensten. Conficker heeft meer dan 10 miljoen Windowscomputers gehackt in meer dan 200 landen.

Een hacker.

De hack op Sony

De cyberaanval op Sony Entertainment Pictures vond plaats op 24 november in 2014. Een groep hackers, die zichzelf de Guardians Of Peace noemden, claimde de verantwoordelijkheid voor deze aanval. De FBI beschuldigde Noord-Korea voor deze hack, echter ontkende Noord-Korea de beschuldigingen. Het geleverde bewijsmateriaal van de FBI suggereerde dat er (voormalige) medewerkers betrokken waren.

Persoonlijke gegevens van medewerkers, beroemdheden en bedrijven zijn gewonnen. De schade werd geschat op een bedrag van 85 miljoen euro. Tot de dag van vandaag is het nog steeds niet bekend wie de daders van de Sony Hack zijn.

De T.J. Maxx & Marshalls hack

T.J. Maxx is een Amerikaans warenhuisketen, waar het bedrijf Marshalls ondervalt. De gegevens zijn gestolen van ten minste 45,7 miljoen betaalpassen van shoppers. Dit ging om transacties vanaf januari 2003 tot en met 23 november van dat jaar. De zaak wordt beschouwd als de grootste, als het gaat om inbreuk op consumenteninformatie.

Een dame houdt een EU-vlag met een privacy teken vast.

Wist je dat de EU een strikte regelgeving heeft ingevoerd, die klant- en werknemersgegevens beschermt?

De Stuxnet hack

Stuxnet is een schadelijk computerprogramma, wat gecreëerd is door de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten en Israël. De geavanceerde worm is ontdekt in juni 2010 door een fabrikant van antivirussoftware uit Wit-Rusland. Het virus zou ontwikkeld zijn om Iraanse ultracentrifuges te saboteren. Er wordt geschat dat één op de vijf nucleaire centrifuges vernietigd zijn.

Stuxnet valt op tussen de hacks, omdat het goed gemaakt was. De Stuxnet-payload bestaat uit drie delen: de worm zelf, een LNK-uitvoeringsbestand (waarmee de worm automatisch kon worden uitgevoerd) en een rootkit (verbergt het bestaan ​​van de worm). 

Het Microsoft Melissa virus

Het is een eenvoudig virus, maar uiteindelijk heeft het tot een schade van 80 miljoen dollar geleid. Het Melissa-virus verspreidde zichzelf automatisch als bijlage via de mail en tastte Microsoft Word-documenten aan. Het virus is actief geworden op 26 maart 1999. Het virus werd verzonden naar de eerste 50 namen, die worden vermeld in het Outlook-e-mailadres van een geïnfecteerde computer. 

Bij meer dan 300 bedrijven en overheidsinstanties over de hele wereld raakten e-mailservers overbelast, waardoor sommige volledig afgesloten werden. Ongeveer een miljoen e-mailaccounts werden verstoord en het internetverkeer was flink vertraagd.

Na het lezen over de top 5 grootste hacks, vraag je jezelf vast af hoe je jouw gegevens het beste kan beschermen en herstellen van een hackaanval. VBoxx kan je hierbij helpen!

Hoe bescherm je jouw gegevens?

Dankzij de beveiliging en versleuteling van vBoxxCloud hebben jouw werknemers overal toegang tot bestanden, terwijl de vertrouwelijke informatie veilig staat opgeslagen. Is er toch een ransomware-aanval binnengekomen? Herstel bestanden (inclusief bestandsnaam) in slechts een aantal klikken!

  1. Achterhaal het moment van de besmetting.
    Bekijk het activiteitenlogboek om te achterhalen wanneer het virus is begonnen met het versleutelen van de bestanden.
  2. Maak een kopie van de goede bestanden.
    Laat de Snapshot-functie, één seconde voordat het virus is begonnen met het versleutelen van de bestanden, een kopie maken van de cloud.
  3. Koppel de gebruikers aan de nieuwe teamdeling.
    Vervolgens koppel je de gebruikers aan de nieuwe teamdeling (het gemaakte kopie) en kan iedereen weer verder werken.
Een poppetje met een slot.
Benieuwd naar de beveiliging van vBoxx?

Tips tegen hacks

Kortom kan je leren van deze vijf hacks en een hack voorkomen, door middel van deze vijf tips:  

Update je besturingssysteem

Elk jaar brengen Apple en Google een softwareupdate uit met de nieuwe versie van hun besturingssystemen. Door deze update is je smartphone of tablet sneller, veiliger en krijg je toegang tot nieuwe functies. Het verschilt per toestel hoevaak je zo’n update krijgt en hoelang het duurt voor je die ontvangt.

Installeer een virusscanner

Een virusscanner of antivirus zorgt ervoor dat virussen geen kans krijgen, om schade aan te brengen op je apparaat. Antivirus vecht tegen de virussen op het internet, doordat jouw computer constant wordt gescant op gevaarlijke programma’s.

Sla je bestanden op in een veilige cloud

Als je gegevens upload naar de cloud, worden die meestal versleuteld of geëncrypteerd bewaard. De data worden dus onleesbaar. Maakt een hacker je bestanden buit, dan kan hij of zij ze niet lezen zonder de encryptiesleutel in bezit te hebben.

Gebruik een veilige VPN-verbinding

Een VPN werkt als een soort beveiligde tunnel. Als je per ongeluk verbinding maakt met een netwerk van een hacker, dan zorgt de VPN ervoor dat de hacker geen gegevens op jouw computer kan inzien of veranderen.

Gebruik een goede firewall

Kort gezegd is het gebruik van een firewall een praktisch en belangrijk element van een  beveiligingsconcept. Het zorgt ervoor dat er geen netwerkverkeer zonder toestemming langs je heen kan glippen. Alleen absoluut noodzakelijke toegang wordt toegestaan!

Wil je jezelf beschermen voor een hackaanval?

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *