De Europese Unie is de auteursrechtwetgeving aan het uitbreiden en dat heeft de laatste tijd voor veel ophef gezorgd, maar waarom eigenlijk?
Artikel 13 van deze nieuwe wet, beter bekend als uploadfilter, krijgt de meeste kritiek. De wet streeft ernaar om het intellectuele eigendom van zijn makers te beschermen op internet, maar velen vragen zich af of deze wet het einde van het open internet zal betekenen.
Wat is artikel 13?
Artikel 13 verplicht aanbieders van onlinediensten, zoals Youtube en Facebook, te voorkomen dat hun gebruikers auteursrechtelijk beschermde inhoud delen op hun platform. Volgens critici betekent dit dat deze platforms alle uploads door een uploadfilter moeten halen.
Daarnaast stelt de wet de platforms aansprakelijk voor gebruikers die auteursrechtelijk beschermd materiaal delen. Als blijkt dat de gebruiker geld probeert te verdienen met het materiaal is de gebruiker zelf aansprakelijk. In principe zou de wet alleen de grote machtige bedrijven zoals Facebook moeten beïnvloeden en niet de normale gebruiker.
Waarom gebeurt het?
Op dit moment is het werk van de makers beschermt onder de huidige auteursrechtwetgeving. Het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal op online platforms is momenteel echter niet gereguleerd. Online platforms verdienen er geld aan als iets wordt gedeeld, maar de makers zelf niet. Artikel 13 zet dit waardeverschil recht door ervoor te zorgen dat de makers evenredig worden betaald.
De Europese Unie wil dat de online platforms overeenkomsten opstellen met makers over hoe zij hun werk kunnen gebruiken.
Waarom is het goed?
Degenen die het meest zullen profiteren van de wet zijn de rechthebbenden. Artikel 13 verzekert dat makers eerlijk een eerlijke vergoeding voor hun online gedeelde werk krijgen. Daarnaast zou een uploadfilter ervoor moeten zorgen dat het illegaal delen afneemt.
Wat is de keerzijde?
De grootste zorg over de wet is dat het de openheid van het internet bedreigt en er een censuur op komt. Dit komt doordat sociale platforms een soort systeem moeten ontwikkelen om auteursrechtelijk beschermd materiaal te detecteren en zo het delen te voorkomen. Dit kan erg duur zijn en een grote drempel zijn voor startende technologiebedrijven.
Een ander gevolg, is het mogelijke probleem met het legale gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Hoewel de wet bepaalt dat legitiem gebruik niet mag worden verwijderd, kunnen de detectoren nog steeds legale inhoud verbieden omdat deze niet altijd goed werken.
Denk aan een voorbeeld: als je een docent bent, is het uploaden van auteursrechtelijk beschermde inhoud legaal aangezien je deze gebruikt voor educatieve doeleinden. Het filter begrijpt dat niet altijd automatisch en kan de upload alsnog verbieden.
Hoe zit het met memes?
Memes zijn grappige plaatjes of videos die je gebruikt om een bepaalde reactie uit te beelden. Parodieën vallen niet onder de wet, wat betekent dat de meeste memes niet beïnvloed mogen worden. Toch kunnen er problemen ontstaan met het uploadfilter als je bijvoorbeeld een GIF-reactie uit een filmscène wilt maken. Het zal dus afhangen van de overeenkomst tussen rechthebbenden en het platform.
Hoe de wet er precies uit zal zien, moet nog worden vastgesteld. In januari 2019 zal het parlement voor de laatste keer stemmen. Daarna moeten lidstaten de regels binnen een jaar in hun nationale wetgeving implementeren. Tot het zover is…
Aan welke kant sta jij?