De gevaren van het gebruik van een gratis VPN dienst

Een recent artikel van The Next Web waarschuwt dat gratis VPN diensten je gegevens aan derden kunnen verkopen. Hoewel de gevaren van het gebruik van een gratis VPN dienst niets nieuws zijn voor de technische gebruikers, gebruiken velen ze nog steeds.

In een tijd waarin de AVG nu volledig van kracht is in de Europese Unie, is dit een kwestie die relevanter zal worden.

Het artikel stelt dat gratis VPN diensten de grootste boosdoeners zijn in het misbruik van gegevens. Maar voordat we een opsomming geven van hoe gevaarlijk VPN’s kunnen zijn, laten we eens kijken waarom je er in de eerste plaats één nodig zou hebben.

 

Waarom gebruiken mensen een VPN?

Source: 1reddrop
Source: 1reddrop

VPN staat voor Virtual Private Network (virtueel privénetwerk). Dit is een groep computers (of discrete netwerken) die zijn samengebracht over een openbaar netwerk, het internet. Eigenlijk versleutelt het je gegevens en routeert het via de VPN-servers, waardoor jouw internetprovider niet kan zien wat je online doet.

VPN’s kunnen ook je serverlocatie veranderen, een populaire functie voor streamingdiensten zoals Netflix of Amazon video uit landen als de VS met een groter aanbod.

Bedrijven gebruiken VPN’s om toegang te hebben tot bronnen wanneer ze zich niet fysiek op hetzelfde lokale netwerk bevinden. Het is ook een manier om hun communicatie te beveiligen en te coderen bij het gebruik van een openbaar netwerk.

Hoewel VPN’s vele voordelen bieden, het kiezen van een gratis VPN kan gevaarlijk  zijn. Je internetprovider jouw online activiteiten niet kan volgen, kan het VPN-bedrijf dat wel.

 

VPN’s kunnen uw gegevens bijhouden

Een groot uniek verkooppunt voor VPN’s is dat zij voorkomen dat onder andere jouw internetprovider je online activiteit kan volgen en deze gegevens vervolgens doorverkoopt. Betaalde VPN’s zijn over het algemeen meer transparant over de methodes die zij gebruiken om met je gegevens om te gaan en wat zij bijhouden.

Aan de andere kant is een gratis VPN beter voor de portemonnee, maar brengt toch kosten met zich mee. Uit een CSIRO studie bleek dat 75% van de gratis VPN-applicaties een vorm van tracking had. Een nogal beangstigend aantal terwijl het doel van een VPN dienst om privacy draait.

Gratis VPN-bedrijven gebruiken verschillende methodes om geld te verdienen. Sommigen laten je advertenties zijn wanneer je de VPN-app opent, anderen verzamelen je gegevens en verkopen deze door. Als het jouw doel is om je internetactiviteit prive te houden, is het beter om uit de buurt te blijven van gratis VPN-apps.

 

Online privacy

Hoewel het verleidelijk is om een gratis VPN dienst te installeren, je zult altijd compromissen moeten sluiten. De tijd zal uitwijzen hoe de AVG deze bedrijven zal beïnvloeden, maar aangezien veel van deze zich bevinden in landen met lichtere wetgeving over deze zaken, riskeer je nog steeds je privacy.

Er zijn veel betaalbare opties beschikbaar om je online activiteiten privé te houden. Controleer de algemene voorwaarden en kijk of er geen addertjes onder het gras zitten voordat je een beslissing neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *