Gandcrab ransomware? Voorkom gijzeling van je bestanden!

Je zit er niet op te wachten om 1.000 euro te betalen zodat je jouw eigen bestanden terug kan krijgen. Toch kan het gebeuren als je een ransomware-virus op je computer krijgt. Maar wat is ransomware? Hoe krijg je het? En wat kan je eraan doen?

Wat is ransomware? 

Ransomware is een virus die je computer als het ware gijzelt. De aanvaller blokkeert je apparaat waardoor je jouw bestanden en soms zelfs je hele computer niet meer kunt gebruiken. Om weer bij je documenten te kunnen, moet je losgeld (ransom) betalen. Als je niet binnen de aangegeven tijd betaalt, vernietigen ze al je bestanden.

Het meest recente voorbeeld van ransomware is Gandcrab en heeft inmiddels duizenden Nederlandse, Duitse, Belgische en Britse computers besmet. Gandcrab eist 1.000 euro losgeld van de gedupeerden voordat ze hun computer weer kunnen gebruiken. Hoeveel computers besmet zijn, is niet duidelijk maar experts verwachten dat er steeds meer slachtoffers zullen vallen de komende tijd.

 

Hoe krijg ik ransomware op mijn computer?

Ransomware wordt verspreid via emailbijlage, advertenties, onveilige links en is voornamelijk te vinden in downloads van illegale versies van programma’s waarvoor je eigenlijk moet betalen.

Meestal wordt het virus verspreid via een bestand wat lijkt op een foto of tekstbestand, maar is eigenlijk een installatieprogramma. Dit kan je zien aan het eind van de bestandsnaam: een installatiebestand herken je bijvoorbeeld aan de extensie ‘.exe’ die aan het eind van een bestandsnaam staat. Ook moet je oppassen met ‘.zip’ bestanden: deze kunnen ook een installatie starten zodra je deze opent.

Zo heeft een normale foto bijvoorbeeld de naam  ‘foto1.jpeg’ en een installatiebestand die mogelijk ransomware bevat heeft dan ‘foto1.exe’ als naam. Hierdoor lijkt het alsof je een foto opent, terwijl je eigenlijk een programma met ransomware opent en installeert.

Een andere manier om ransomware op te lopen is door middel van zwakke software programma’s die je al geïnstalleerd hebt. Hackers zoeken zwakken plekken in de software om zo ransomware op je computer te plaatsen. Het is daarom belangrijk om je software altijd te updaten naar de laatste versie.

 

Wat kan ik tegen ransomware doen?

Het is natuurlijk het beste om te voorkomen dat je ransomware oploopt. Maar hoe?

Het is belangrijk om je software up-to-date te houden en externe backups maken, bijvoorbeeld op een USB-stick of in de cloud. Verder kun je beter geen emails en bijlagen openen van afzenders die je niet kent of niet vertrouwt.

Mocht je onverhoopt toch ransomware oplopen, wat kan je dan doen? Met de cloudoplossing vBoxxCloud kun je de Snapshot-functie gebruiken om je bestanden herstellen. Het herstelt oudere versies die niet besmet zijn met het virus en kan je na enkele minuten weer aan het werk, zonder extra kosten! Hoe werkt de snapshot functie?

  • vBoxxCloud geeft je de mogelijkheid om je bestanden terug te zetten naar een oudere versie die niet geïnfecteerd is. Je kunt bijvoorbeeld de versie terugzetten die je vijf minuten voor de ransomware aanval hebt gemaakt.
  • Deze functie maakt een kopie van je herstelde bestanden en folders met daarin eerder verwijderde, opnieuw gemaakte en verplaatste bestanden.
  • Ook alle versies blijven behouden nadat je Snapshot hebt gebruikt.
  • Meer informatie vind je hier.

Houd de controle over je bestanden en sla ze veilig op in de cloud. Bij vBoxxCloud zijn jouw bestanden 24 uur per dag 7 dagen in de week beschermt in beveiligde datacentra. Meer weten over vBoxxCloud? We helpen je graag persoonlijk verder in een demo en je kunt ons altijd bellen. Nu beginnen met je bestanden beschermen? Begin je gratis trial en bepaal zelf wat er met je bestanden gebeurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *