12 tips voor een goede werk-privébalans

Dag in dag uit op kantoor of in deze bizarre tijd vanuit huis werken. Acht uur per dag of soms zelfs langer, omdat het werk nog niet af is. Moe naar huis en nergens meer zin in hebben. Steeds vaker vindt men het moeilijk om een goede werk-privébalans te vinden.

Succesvol willen zijn op werk, maar het huishouden moet ook nog worden gedaan, eventuele kinderen en/of partner hebben aandacht nodig, gezond eten, voldoende sporten, de sociale contacten onderhouden en een hobby beoefenen. Er is sprake van gebrek aan vrije tijd. Om voor alles tijd te maken is erg lastig, maar niet onmogelijk. De onderstaande tips geven een zet in de goede richting.

Prioriteiten stellen

Wat is echt belangrijk op dit moment en wat kan even wachten? Dat is de vraag die er gesteld moet worden. Hier gaat het om iets minder en/of korter te doen en niet om het volledig te negeren. Maak een lijst, zet de taken van urgent naar minder urgent en werk deze vervolgens af. Durf keuzes te maken, kiezen voor activiteiten waarvan je echt gelukkig wordt.

Plannen in de agenda

Ontspanning plannen in de agenda, net zoals een taak of afspraak. Als je het niet inplant, zal je er geen tijd voor maken. Kies een vorm van ontspanning, waarmee je jouw hoofd daadwerkelijk kan leeg maken, iets wat je leuk vindt. Probeer hierbij beeldschermen zoveel mogelijk te vermijden, zodat de hersenen niet al te veel prikkels krijgen en kunnen uitrusten.

Je tijd verdelen

Hoeveel tijd besteed je aan bepaalde taken? Het is handig om hiernaar te kijken, omdat er op deze manier tijd kan worden bespaard. Als de uitvoering van een taak een halfuur duurt, maar in de planning staat een uur, besteed je automatisch een uur aan deze taak. Dit is verspilde tijd. Wees kritisch en kijk welke taken sneller kunnen worden uitgevoerd.

Minder doen

Hoe meer je probeert te doen, hoe moeilijker je een goede werk-privébalans kan vinden. Meer verplichtingen vergen meer energie en tijd, waardoor er continu spanning is. Het is niet vanzelfsprekend dat hoe meer er gewerkt wordt, hoe productiever men is. Uit het onderzoek van Delsen blijkt juist hoe langer iemand werkt, hoe minder productief en efficiënt het werk wordt verricht.

vBoxx vindt het belangrijk om efficiënt te kunnen werken en heeft daarom de producten zo ingericht, zodat je snel en efficiënt te werk kunt gaan.

Een bewegende oranje vBoxx wolk

Werktijd aanhouden

Werktijd heet niet voor niets werktijd. Werk de uren die afgesproken zijn met de werkgever. De werktijden staan zwart op wit en voor dit aantal uren wordt je betaald, niet meer niet minder. Het is belangrijk dat de telefoon niet overgaat als de werktijd voorbij is, zet de telefoon dus uit of op stil na werktijd. Als jijzelf de grenzen niet duidelijk stelt, hoe weten de anderen dan wat jouw grenzen zijn? Stel grenzen op voor een goede werk-privébalans.

Niets doen is ook nodig

Soms is niets doen het beste wat je kan doen. Altijd bezig zijn kan tot vermoeidheid leiden. Door de vermoeidheid zal er uiteindelijk geen zin en tijd zijn voor andere activiteiten. In sommige gevallen kan dit ook leiden tot een burn-out. Een burn-out ontstaat, als de reserves van het lichaam langere tijd opraken door alle stress en vermoeidheid, hierdoor kan het lichaam niet of moeilijk herstellen. Als gevolg hiervan kan het werk niet langer meer worden uitgevoerd en ligt het privéleven op stil. Het lichaam heeft rust nodig en kan niet 24/7 doorgaan.

Samenwerken met collega’s

Twee mensen die samenwerken en elkaar een highfive geven.

Durf om hulp te vragen aan anderen. Samenwerken met een collega, zodat je de taak sneller en/of beter uitvoert of simpelweg een taak delegeren. Een collega is misschien beter of sneller in het uitvoeren van de taak of heeft er meer tijd voor. Een online-omgeving waar je samen met je collega’s bij dezelfde bestanden kan, kan de samenwerking met je collega’s  verbeteren. vBoxxCloud is hier een goed voorbeeld van.

Minder druk maken

Niet druk maken om dingen in het leven waar je geen invloed op hebt. Dit kost alleen maar energie en levert geen nieuwe energie op. Ook over de dingen waar je wel een invloed op hebt, kan je je minder zorgen maken. Continu over hetzelfde onderwerp nadenken en zorgen maken kan leiden tot onnodige stress. De energie is nodig voor een goede werk-privébalans!

Minder online zijn

Bijna niemand meer gaat zonder een smartphone, tablet of laptop door het leven. Het eerste wat veel mensen doen als ze wakker worden is de onlinewereld bekijken. Wees niet afhankelijk van een elektronisch apparaat en gebruik het met mate. Dit zal rust en meer tijd opleveren.

Up-to-date zijn met het nieuws     

Up-to-date zijn met al het nieuws is voor sommige erg belangrijk, maar is het ook noodzakelijk? Het nieuws bestaat uit veel negativiteit, waardoor dit invloed kan hebben op de gedachten en/of houding. Dit kan ervoor zorgen dat er geen interesse meer is om iets anders te doen dan werk.  Beperk het bijhouden van het nieuws tot één keer per dag of zelfs minder, op deze manier is er ook meer tijd over voor andere dingen.

Het hoeft niet allemaal perfect te gaan

Het combineren van een baan, een gezinsleven en andere activiteiten kan soms erg lastig. Bepaal voor jezelf wat je op dit moment belangrijk vindt om tevreden met jezelf te zijn. De focus kan hierop liggen en accepteer dat andere zaken minder perfect verlopen. De aandacht kan niet altijd even goed worden verdeeld over alle taken, maar dat hoeft ook niet. Goed is ook genoeg. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn, want niemand is perfect.

Genieten van het leven

Het leven is niet alleen maar de taken afwerken en non-stop bezig zijn. Geniet van de mooie dingen: van de geliefden, successen en bereikte dingen in het leven. Wees dankbaar voor het bereikte en voor wat er nog komen gaat.

Kortom, er is geen ‘werkleven en een ‘privéleven’, maar één leven, jouw leven. Het is voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid van belang, dat er een goede werk-privébalans is. Stap uit de comfortzone en gebruik de tips vandaag nog!

 

Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *