Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Wachtwoorden worden vaak onderschat als je niet in de IT werkt. Wanneer je vaak online bent, is de kans groot dat je geabonneerd bent op verschillende online platforms.

Of het nu een cloud oplossing, een notitie app of Facebook is, voor elk platform zul je een wachtwoord moeten kiezen. Het enorme beschikbare aantal apps en online platforms maken het moeilijk om elk wachtwoord op de juiste manier te beheren.

De waarheid is dat je altijd een wachtwoord nodig hebt om je gegevens te beschermen. Het probleem is dat we vaak zo veel apparaten gebruiken en op zoveel platforms moeten inloggen, dat we niet genoeg tijd besteden om sterke wachtwoorden te maken.

Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een wachtwoord

Het kiezen van een wachtwoord kan nogal een strijd zijn. Maak je deze te simpel, dan zijn ze makkelijk te raden. Maak je het wachtwoord te sterk, is het waarschijnlijk dat je je wachtwoord vaker moet herstellen dan je eigenlijk zou willen. De meest gemaakte fout is het kiezen van een simpel wachtwoord. Een aantal voorbeelden van overdreven makkelijk maar nog steeds gebruikte wachtwoorden zijn:

  • “abcd1234”
  • “wachtwoord”
  • “12345678”
  • “qwerty”

Zoals je kunt zien is het een kwestie van seconden tot een hacker deze heeft geraden, en zelfs nog sneller als zij gebruik maken van wachtwoord hacking-programma’s, wat vaak het geval is. Er zijn methodes die simpelweg niet genoeg zijn.

Het gebruik van 1 hoofdletter en 5 kleine letters plus cijfers is de op één na meest gebruikte methode. Hoewel dit al een stuk helpt, is het nog steeds niet veilig genoeg.

We kiezen vaak thema’s die dicht bij ons staan bij het maken van een wachtwoord, zoals een datum of een naam. Dit is informatie die door iemand die je kent makkelijk te raden is, of makkelijk van openbare profielen op social media te halen is.

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

1. Lange wachtwoorden

Een wachtwoord van 12 karakters creëren is een goed begin. Wanneer we het hebben over hackers, hebben we het niet over een man in een donkere kamer achter een computer, die een hoop wachtwoorden intypt en zo in jouw account probeert te komen. In plaats daarvan gebruiken ze een programma dat automatisch door een grote database met veelvoorkomende wachtwoorden en willekeurige combinaties heen gaat.

Als je wachtwoord een lange reeks woorden bevat, zal dit het een stuk moeilijker maken voor het programma om je wachtwoord te raden. Meer dan één woordcombinaties, indien toegestaan, zullen je wachtwoord zeker veiliger maken.

2. Nummers, symbolen, hoofdletters en kleine letters

Voeg alle vier deze componenten toe aan je wachtwoord, en het zal voor ieder programma moeilijk zijn om het raden. Het toevoegen van getallen en symbolen verhoogt de complexiteit van het wachtwoord, waardoor het moeilijker wordt om toegang te krijgen tot jouw wachtwoord.

3. Geen duidelijke vervangingen of veel voorkomende zinsdelen

Het spreekt voor zich dat het gebruik van een 0 (nummer) in plaats van een O (letter) of een captital T in plaats van een t niet voldoende is als je het niet combineert met symbolen en cijfers. Programma’s zijn slim genoeg om verschillende combinaties van gemeenschappelijke wachtwoorden uit te proberen, zie onderstaand voorbeeld:

  • wachtwoord
  • wachtw00rd
  • Wachtwoord
  • WachTw00rd

Bewaar geen wachtwoorden in de browser

Verschillende omgevingen zullen verschillende regels hebben. Als je continu te maken hebt met betrouwbare informatie en gebruik moet maken van verschillende online wachtwoorden, is het geen goed idee om je wachtwoorden in je browser op te slaan.

We hebben de neiging om wachtwoorden op te slaan voor (schijnbaar) onschadelijke platforms zoals Facebook en Twitter op onze pc thuis.

Als iemand in je huis zou inbreken, zouden er verschillende gevolgen kunnen zijn; je account kan verwijderd worden, er kunnen openbare beledigingen worden geplaatst en ga zo maar door.

Wanneer je via je browser bedrijfsgegevens opent, kan dit meer problemen opleveren en grote gevolgen hebben.

Het probleem is dat we op zoveel online platforms moeten inloggen, dat wanneer onze browser vraagt of we het wachtwoord willen opslaan in onze browser, dit eigenlijk automatisch accepteren. Het is verleidelijk om dit te doen, maar probeer voor de veiligheid toch een wachtwoordmanager te gebruiken.

Gebruik een wachtwoordmanager

Hoe voorzichtig je ook bent, je zal uiteindelijk een wachtwoord kiezen dat niet zo veilig is als je denkt. Als je een lijst samenstelt van de apps die je gebruikt die een login vereisen, je hoogstwaarschijnlijk verrast zult zijn door het totale aantal.

Vandaar dat het gebruiken van een wachtwoordmanager de juiste oplossing kan zijn. Een wachtwoordmanager slaat je wachtwoord veilig op. De applicatie laat je allerlei willekeurige combinaties gebruiken in alle wachtwoorden, waardoor het een stuk moeilijker wordt om gehackt te worden.


Een bijkomend voordeel van een wachtwoordmanager is dat ze je beschermen tegen het ongewild delen van privé-informatie. Je kunt bijvoorbeeld bepalen wie er toegang heeft tot de gedeelde wachtwoorden, ze veilig wijzigen of opnieuw instellen op verschillende apparaten.

Er zijn verschillende populaire wachtwoordmanagers: 1Password, Bitwarden, en Dashlane.

Twee-staps-authenticatie

Twee-staps-authenticatie komt steeds vaker voor, cloudservices, CRMsystemen en WordPress zijn slecht een paar voorbeelden met twee-staps-authenticatie. Als je dit activeert, zijn je gegevens zeker beter beveiligd.

Twee-staps-authenticatie dwingt je om een tweede verificatiestap uit te voeren bij het inloggen. Doorgaans moet je login bevestigen met een beveiligingsapp op je smartphone, een sms of een e-mail.

Dit voorkomt dat een programma in jouw account probeert in te loggen met behulp van een trial en error-methode. Je zult altijd de code moeten invoeren die naar je toe wordt gestuurd of wordt getoond in de beveiligingsapp. Door een tweede verificatiestap op een ander platform toe te voegen, verhoog je de beveiliging aanzienlijk.

Wachtwoorden kunnen altijd het onderwerp zijn van hackpogingen en misbruik. Als je je wachtwoord op een post-it schrijft en de post-it vervolgens verliest, zou dit een groot probleem kunnen vormen. Het gebruik van een wachtwoordmanager en twee-staps-verificatie vermindert de kans om gehackt te worden of misbruik van je wachtwoord aanzienlijk.

Additional Sources: Komando, Webopedia, Lifehacker, How To Geek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *