Koppel of vervang je server met de Cloud!

De mogelijkheden om bestanden op de werkvloer voor meerdere personen tegelijkertijd beschikbaar te stellen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Termen zoals Hybride Cloud, SaaS of On-Premis komen al snel voorbij wanneer je iets met de Cloud wilt doen. Elke vorm heeft weer zijn eigen voor- en nadelen, maar welke het beste bij jouw bedrijf past blijft lastig. Wij hebben de mogelijkheden onder elkaar gezet en geven tot slot nog een nuttig advies! Welke Cloudoplossing is het beste voor jouw organisatie?

Koppel je server met de Cloud (Hybride Cloud)

Een server of een NAS zijn in veel gevallen beperkt in de gebruiksmogelijkheden. Werknemers moeten vaak eerst een VPN-verbinding maken voordat zij bij de bestanden kunnen. Deze oplossing zorgt vaak voor genoeg opslagcapaciteit, maar heeft weinig beheer- en herstelfuncties. Wanneer je die server koppelt met een Cloudoplossing creëer je extra mogelijkheden. Het combineren van deze twee oplossingen wordt ook wel Hybride Cloud genoemd. Met deze Hybride Cloudoplossing worden alle aanpassingen tussen de Cloud en een server of NAS gesynchroniseerd. Handig, want op deze manier haal je het beste uit de twee werelden.

 • Lokaal en in de cloud een backup
 • Beschikbaar op alle apparaten: Windows, MacOS, iOS en Android
 • Gebruik functies uit de cloud: bestanden herstellen, delen met gratis gastgebruikers en meer!

Stop je server ermee of merk je dat je minder behoefte hebt aan een eigen server? Dan kan zonder moeite je server helemaal laten vervangen. Immers, alle bestanden zijn gesynchroniseerd en beschikbaar via de Cloud.

Vervang je server met de Cloud? (SaaS)

Is je server na al die (extra) jaren toe aan vervanging, maar wil je liever helemaal geen nieuwe server meer op de werkvloer? Dan kan je beter helemaal overstappen naar de Cloud. Het gebruikmaken van een Cloudoplossing die wordt gehost in de datacenters van je provider wordt ook wel een SaaS-oplossing genoemd.

Sinds de AVG is het, net zoals bij een Hybride Cloud, verstandig om te achterhalen waar de provider de cloudoplossing host. Eerst bekijk je of de servers in Nederland / Europa staan en vervolgens bekijk je de verwerkersovereenkomst. Wanneer een van de twee ontbreekt voldoe je direct niet meer aan de nieuwe privacyregels van de AVG.

Naast de wet- en regelgeving is ook de functionaliteit van de Cloudoplossing belangrijk. Je bent namelijk volledig afhankelijk van de oplossing die je kiest. Goed onderzoek naar de provider is dus een must! Zeker voor werknemers die minder technisch zijn en graag goed geholpen worden bij eventuele vragen. Niet alleen tijdens de proefperiode, maar ook wanneer je klant bent.

 • Goedkoper en flexibel
 • Geen onderhoud en aanschaf apparatuur
 • Technische kennis is niet nodig
 • Afhankelijk van de Cloudprovider

De Cloud volledig op eigen locatie (On-Premise)

Het is ook mogelijk om een cloudoplossing alleen intern op te zetten. Deze manier van hosting wordt On-Premise genoemd. Dit betekent dat er een server, met daarop de Cloudoplossing geïnstalleerd, op locatie wordt neergezet. Bijvoorbeeld een zelfgekozen datacenter in Nederland. Deze optie kies je wanneer controle en beheer een doorslaggevende rol speelt. Let hierbij wel op dat niet iedere Cloudprovider On-Premise aanbiedt. Wanneer dit wel mogelijk is, dan is dat vaak erg prijzig. Je betaalt namelijk los voor de apparatuur, de installatie, het onderhoud en de licentie van de cloudoplossing.

 • Volledig in eigen beheer
 • Hoge setup- en implementatiekosten
 • Hoge onderhoudskosten
 • Eventueel een SLA (Service Level Agreement)

Conclusie

De uiteindelijke keuze ligt natuurlijk aan eisen van het bedrijf en de eindgebruikers. Wil je de volledige controle over de Cloud en is daar genoeg budget voor vrij te maken? Dan zou je On-Premise kunnen overwegen. Speelt geld en gemak een rol? Dan kan je misschien beter je eigen server vervangen en volledig overstappen naar de Cloud.

Ga in zee met de juiste IT-partij!

Nadat je de beste manier voor het opslaan en delen van je zakelijke bestanden hebt gekozen, ga je op zoek naar een IT-partij die je daarbij gaat helpen. Om direct alle addertjes onder het gras te ontdekken raden wij het aan om telefonisch of via een persoonlijke demonstratie je vragen te stellen. De indruk die je tijdens dit gesprek krijgt is vaak bepalend voor wat je kan verwachten van de Cloudoplossing en de daarbij horende support.

Bij vBoxx kunnen we alle mogelijkheden aanbieden en we helpen graag bij het maken van de juiste keuze. Bel ons op voor een gratis adviesgesprek of plan een 1-op-1 demonstratie om alles te weten te komen over het werken in een veilige Cloudomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *