5 aandachtspunten bij het migreren naar de cloud

Managers ontdekken steeds vaker dat cloud computing niet alleen voordelen, maar ook nadelen met zich mee kan brengen. Risico’s rondom de cloud in de vorm van storingen, faillissementen en digitale oorlogen blijven toenemen. Het migreren naar de cloud is dus een enorme stap en voldoend  begeleiding van experts is vereist om het traject goed te laten verlopen. Het aanbod is groot, dus hoe kom je er als organisatie achter welke cloud aanbieder bij uw wensen, behoefte en eisen past?

In de zoektocht naar de juiste cloud provider is het van belang dat de bedrijven kritisch blijven, transparantie eisen en hun continuïteit goed hebben ingericht. De markt gaat de aankomende jaren een grote stap in de goede richting zetten, maar het is duidelijk dat we nog enkele vragen moeten beantwoorden.

Waar grote cloud providers veilig zijn en heldere continuïteit aanbieden, ontbreekt het aan specifieke functionaliteiten. Kleine cloud providers bieden uitkomst voor deze specifieke behoefte en maatwerk, maar voorzien onvoldoende in de maatregelen rondom continuïteit.

We zetten 5 aandachtspunten op een rij:

1. Plaats van de cloud provider

In de Verenigde Staten is via de Patriot Act vastgelegd dat Amerikaanse bedrijven bij wet verplicht zijn data af te staan aan Amerikaanse opsporingsdiensten, waar zij ter wereld ook opereren. Hetzelfde geldt voor Nederlandse of Europese dochterondernemingen van Amerikaanse bedrijven. “Als je buiten de reikwijdte van de Patriot Act wilt blijven, moet je kiezen voor een cloud die buiten de VS blijft en geheel afgezonderd is van Amerikaanse autoriteiten.” Kies liever voor een Nederlandse cloud (link).

2. Eigendomsrecht van je data

Er zijn cloud diensten die in ruil voor gratis toegang of een lagere prijs uw data en gegevens hergebruiken. Dit kan zijn via advertenties of toestemming om foto’s en video’s opnieuw te gebruiken. Neem de algemene voorwaarden (link) daarom altijd goed door en verzeker jezelf van de juiste keuze.

3. Continuïteit

Het verlies van gegevens kan vervelend zijn. Het kost je tijd en ergernis, maar als er verder geen juridische of financiële gevolgen zijn, is het belang van de continuïteit van deze gegevens ‘laag’. Er zijn ook gegevens die absoluut bewaard moeten blijven. Het belang van continuïteit is dan ‘hoog’. Bij een hoog continuïteitsbelang (het document of de data mogen niet verloren gaan) is vaak ook integriteit een voorwaarde. Integriteit houdt in dat documenten en/of data aantoonbaar origineel en onveranderd zijn. Let dus goed op de mogelijkheid of je je data geborgd kunt overzetten wanneer je wilt migreren naar een andere cloud provider of andere software.

4. Kostenstructuur

Let bij het migreren naar de cloud op de kostenstructuur. Veel leveranciers gaan uit van een vaste prijs per maand per gebruiker. Dat is heel overzichtelijk, maar controleer altijd wat in die vaste prijs is inbegrepen. Moet u extra betalen voor bijvoorbeeld licenties of mobiele synchronisatie? Wat is de standaard grootte van de mailbox en wat kost extra opslagruimte.

5. Service van uw cloud provider

De cloud kent vele mogelijkheden, vormen en lagen. Een goede cloud provider zal uw verhaal aanhoren en een passende cloud aanbieden. Hoe fijn is het om uw medewerkers en partners de zekerheid te geven dat er wordt gewerkt in een speciaal voor u ontwikkelde cloud, waar ook uw logo en algemene voorwaarde in worden verwerkt? Er zijn cloud providers die inspelen op deze specifieke behoeften. Zorg dat u tevreden bent over de service die wordt geboden.

Wij vinden uw data net zo belangrijk als u en hopen u hiermee op weg te hebben geholpen! Wilt u meer informatie over het migreren naar de cloud? Wij nodigen u graag uit om contact met ons op te nemen via de livechat of start een gratis proefversie van onze cloud.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *