Hoe houd ik mijn apparaten veilig tijdens mijn vakantie?

Laptops, tablets en smartphones. We gebruiken ze allemaal en zelfs als we een paar dagen vrij nemen is een van deze apparaten dichtbij. Of we nu prachtige uitzichten delen of toch nog even onze werkmail controleren, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van hoe veilig het internet op vakantie is.

Zijn openbare wifi-netwerken beveiligd?  

Een belangrijke vuistregel is om te weten hoe je apparaten zich gedragen. Bijvoorbeeld wanneer je in het verleden ooit hebt ingelogd in een openbare wifi zoals ‘camping-wifi’, dan zal het apparaat automatisch inloggen bij ieder wifi-netwerk met dezelfde naam.

Daarnaast zijn dit soort netwerken gevoelig voor hackers. Dit komt omdat ze vrije toegang hebben tot alles wat in dat netwerk gebeurt. Wanneer hackers echt kwaad willen wordt dit meestal gedaan doordat ze neppe ‘’openbare wifi’s’’ maken. Hierdoor lijkt het alsof je met het apparaat verbindt met een netwerk, maar in praktijk zorg je ervoor dat de hacker toegang krijgt tot de inhoud van je telefoon. Pas op, want voor slimme hackers is het zelfs mogelijk om wachtwoorden te achterhalen.

Vele websites hebben normaal gesproken een groen slot dat aangeeft of een website veilig is of niet. Maar met neppe openbare wifi’s is het mogelijk juist misbruik te maken met vervelende gevolgen van dien.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat het online veilig zijn bij jezelf begint. Het proactief en blijven opletten met welk netwerk je inlogt zorgt ervoor dat je minder snel te maken krijgt met vervelende situaties. Hieronder vind je 8 tips hoe jij je apparaten kan beschermen op vakantie.

8 tips hoe jij je apparaten kan beschermen op vakantie

  1. Maak geen verbinding met een openbaar wifi-netwerk zonder wachtwoord en/ of verificatieproces.
  2. Wanneer je verbinding maakt met een open netwerk, vermijd je persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en gebruikersnamen.
  3. Zelfs als de verbinding veilig is (groen slot), betekent dit niet dat het volledig te vertrouwen is.
  4. Wanneer je geen wifi gebruikt, zet het uit op je apparaat.
  5. Vermijd het automatisch inloggen op openbare wifi’s.
  6. Als je vertrouwelijke informatie wilt versturen, gebruik dan uw 3G of 4G-verbinding.
  7. Gebruik een browser die je verzoekt ‘’alleen veilige verbindingen voor deze website te gebruiken’’.
  8. Verander je wachtwoord regelmatig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *