Ransomware; voorkomen, herstellen of betalen?

Ransomware klinkt als een nieuw probleem maar eigenlijk hebben we er al dertig jaar last van. Sinds eind jaren tachtig is het een steeds vaker voorkomend probleem. Hackers komen via bijvoorbeeld een mailtje of een advertentie binnen op de computer en blokkeren de toegang tot het systeem of versleutelen de bestanden. Het is erg lastig en soms zelfs onmogelijk om deze bestanden terug te krijgen.

De hackers vragen losgeld (ransom) zodat je zo weer toegang tot jouw bestanden of tot jouw computer krijgt. Echter, blijkt dat dit in zo’n twintig procent van de gevallen niet gebeurt. Maar wat kan er dan wel gedaan worden tegen ransomware?

Hackers steeds slimmer en sluwer

Op steeds sluwere manieren komen hackers binnen in jouw computer. Hackers doen zich bijvoorbeeld voor als wetshandhavers. Het slachtoffer komt dan op een pagina waar wordt verteld dat ze zijn betrapt op illegale online praktijken. Het slachtoffer moet dan een boete betalen om zo de controle van de computer of bestanden weer terug te krijgen. Dit soort acties kunnen soms erg overtuigend zijn, let dus goed op en denk logisch na als je zoiets overkomt.

Hieronder een aantal tips om ransomware te voorkomen:

  1. Zorg ervoor dat de bestanden worden geback-upt. Hierdoor kan de schade zo snel en gemakkelijk mogelijk worden hersteld.
  2. Ook is het handig om speciale software te downloaden die je beschermt tegen de ransomware.
  3. Vergeet deze software niet te updaten indien nodig! door de updaten blijft u beschermt tegen de nieuwste ransomwarevirussen.
  4. Let op met onlogische e-mails en links, open deze niet als je ze niet vertrouwt.
  5. Toch een slecht gevoel over een geopende mail of link? Neem zo snel mogelijk contact op met de desbetreffende website en verbreek de WiFi-verbinding om te voorkomen dat het eventuele virus zich verder verspreidt.

De oplossingen tegen ransomware

Zoals je hebt gelezen kan het erg snel fout gaan, maar wat als het fout gaat? Vaak wordt er dan losgeld gevraagd wat je moet overmaken in bijvoorbeeld Bitcoins. De politie adviseert om nooit in te gaan op geldeisen van ransomware. Het is niet zeker dat je hiermee je bestanden terugkrijgt en door te betalen houd je het criminele proces in stand. Zodra de bestanden zijn versleuteld is er vaak weinig aan te doen. Op de website van No More Ransom zou een decryptie-sleutel kunnen staan om de bestanden mee te openen maar helaas is dit niet voor iedereen van toepassing. Daarom, voorkomen is beter dan genezen.

Oplossing = voorkomen

Met vBoxxCloud ben je goed beschermt tegen deze aanvallen. Deze cloudoplossing bewaart namelijk alle oudere versies en verwijderde bestanden. Hierdoor kan je altijd terug in de tijd. Wanneer zo’n ransomwarevirus toch door de filters heen komt, dan kan je gebruikmaken van een speciale anti-ransomware tool; de snapshotfunctie.

Ransomware-oplossingen-Sync-Tool

Deze functie kijkt naar de huidige versies, de verwijderde bestanden en alle versies daarvan. Vervolgens kan je een kopie maken van een zelfgekozen moment in het verleden.  Natuurlijk het moment waarop alle bestanden nog niet waren geïnfecteerd. Deze kopie vervang je vervolgens met de door ransomware geïnfecteerde bestanden en je kan weer doorwerken alsof er niets is gebeurd. Dat kan in slechts enkele minuten zonder te hoeven betalen. Dit bespaart je een hoop tijd, stress en geld.

  1. Een boete betaal je wanneer je een overtreding hebt begaan en anders niet. Nou maak ik me sterk dat je wanneer je alles in de cloud hebt staan, ze veel kunnen aanrichten met ransomware. Ik open gewoon nooit mail van iemand die ik niet ken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *