Technologische ontwikkelingen in de zorg

De samenleving verandert continu, waardoor de zorg mee veranderd. Kwetsbare mensen blijven steeds langer thuiswonen, waardoor de zorg naar huis verplaatst. Om de nodige zorg thuis te krijgen, ontwikkeld de technologie steeds meer. Maar wat voor technologische ontwikkelingen zijn er en hoe beïnvloedt dat de zorg?

Langer thuiswonen 

Volgens het CBS blijft men steeds langer thuiswonen. De Rijksoverheid ondersteunt het langer thuiswonen, waardoor er geld beschikbaar is voor een betere ondersteuning thuis, mantelzorgers, vrijwilligers en geschikte woningen.

Alle technologie in verbinding 

Als men steeds langer thuis blijft wonen, moet er zelfmeetapparatuur zijn om thuis te kunnen meten. Deze apparatuur is voorzien van sensoren en internetverbinding. Leefstijlmonitoring is al toegepast bij thuiswonende ouderen. De beweging, de hoeveelheid calorieën en het slaappatroon worden bijgehouden, vervolgens wordt de data uitgelezen.

Oudere mensen die videobellen

Zelf doen

De technologie wordt langzamerhand niet meer vanuit zorgorganisaties aangeboden, maar kan zelf gekocht worden. In diverse bouwmarkten en webshops kan je hulpmiddelen kopen, om thuis mee te automatiseren. Bijvoorbeeld lampen of gordijnen die je kan bedienen met jouw smartphone.

Robots in de zorg

Met het stijgende aantal thuiswonende dat zorg nodig heeft, is er meer thuiszorgpersoneel nodig. Er wordt gekeken om het personeel te ondersteunen met robots. De robots kunnen gezelschap zijn, een stimulatie om te bewegen of de thuiswonende aan het medicijngebruik te herinneren.

3D printen

Naast de aandacht voor gepersonaliseerde zorg, is er ook aandacht voor gepersonaliseerde producten. Een 3D-printer kan op maat een product ontwerpen, zoals bijvoorbeeld een prothese. De klant hoeft op deze manier niet gebruik te maken van een standaardmodel en het bespaard kosten voor het bedrijf.

Een grote hoeveelheid gegevens

Het zorgpersoneel krijgt een grote hoeveelheid gegevens opgestuurd, doordat de zorg naar huis verplaatst. Vervolgens kan de software patronen en correlaties vinden, zodat het personeel nieuwe inzichten kan doen.

Veiligheid en privacy

In de cloud is de grote hoeveelheid persoonlijke gegevens verzameld en opgeslagen. In de cloud kan je bestanden veilig opslaan, bekijken en delen. Hierdoor is veiligheid en privacy een steeds belangrijker onderwerp.

Met vBoxxCloud kan je eenvoudig en op een veilige manier gegevens opslaan en delen.

De cloud in verbinding
Benieuwd naar onze cloud?

De voordelen van de technologische ontwikkelingen in de zorg

De technologische ontwikkelingen zijn bedoeld om te helpen in de zorg.

  1. Door de technologische ontwikkelingen kan men langer thuiswonen, waardoor de bejaardenhuizen, ziekenhuizen etc. niet onnodig bezet zijn.
  2. De technologie ondersteunt waar het kan, zodat de werkdruk van het zorgpersoneel lager wordt.
  3. Er is ondersteuning op maat.

De nadelen van de technologische ontwikkelingen in de zorg

De technologische ontwikkelingen in de zorg kunnen ook nadelig zijn.

  1. Als er robots zijn, wordt een deel van het zorgpersoneel overbodig. Er zullen dus nog meer banen verdwijnen.
  2. Door de technologie verdwijnt de sociale band.
  3. Doordat alle gegevens via het internet worden verstuurd en opgeslagen, is het privacy gevoeliger. 

Als hostingbedrijf weten we hoe belangrijk privacy is, daarom garanderen we data privacy in onze cloud.

Een wolk in een hand

Er zijn dus al diverse technologische ontwikkelingen in de zorg, maar wat gaat er nog komen? En zijn de voor- of nadelen belangrijker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *