Welke voordelen heeft de AVG?

Zoek online op Algemene Verordening Gegevensbescherming en je ziet al snel hoe dit je bedrijf beïnvloedt of je krijgt verschillende tips hoe jij je bedrijf AVG ready kan maken. Hoewel de nieuwe verordening een grote impact heeft op hoe bedrijven omgaan met persoonlijke gegevens, velen zien de voordelen van de AVG niet. Toch brengt de AVG een hoop voordelen met zich mee en helpt het jou de omgang met persoonsgegevens te verbeteren.

Efficiëntere gegevensverwerking

De AVG gaat in de eerste instantie organisaties dwingen om middelen te investeren in de herziening van hun bedrijfsprocessen. Op de lange termijn is dit zeer nuttig. Bedrijven die AVG-compliant zijn, hebben een betere datastructuur en leidt tot meer productiviteit.

Daarbij hebben bedrijven meer accurate gegevens om mee te werken. Met de nieuwe verordening hebben klanten toegang tot hun persoonlijke gegevens, kunnen zij hun gegevens nagaan en bevestigen of de opgeslagen informatie correct is. Dit leidt uiteindelijk tot meer accurate gegevens over je klantenbestand.

acg ready cloud - gratis proefversie

Meer veiligheid, meer klantenloyaliteit

Of je nu een freelancer, een klein of groot bedrijf bent, het “cyberveilig” houden onderhoudt en verbeterd de loyaliteit van bestaande klanten. Het implementeren van veiligheidsprocessen en het uitleggen hiervan aan je klanten, maakt je bedrijf betrouwbaarder en transparanter.

Door gegevens te verzamelen en te organiseren op één gecentraliseerde en veilige locatie, heeft je bedrijf snel toegang tot gegevens in een beveiligde omgeving. Het is belangrijk om altijd een back-up te maken van deze locatie, en dat deze op een veilige locatie wordt gehost.

Het gebruikmaken van een AVG ready cloudoplossing of overal een two-factor authenticatie implementeren, zijn voor bedrijven goede stappen om de veiligheid te verbeteren.

Uiteindelijk is het verbeteren van gegevensverwerkingsprocessen een groot voordeel voor jouw bedrijf. In Engeland alleen al heeft ongeveer 70% van de grote Britse bedrijven te maken gehad met cyberaanvallen. Datalekken kunnen de reputatie van je bedrijf beïnvloeden en het minimaliseren van dit risico helpt je het vertrouwen van je klanten in organisatie te vergroten.

Wanneer je de AVG-conformiteit opneemt in je marketingcampagnes, zal dit de reputatie van je bedrijf ten goede komen in de ogen van potentiële klanten.

Betere gegevensbeveiliging wereldwijd

Hoewel de AVG zich nu vooral richt op bedrijven binnen de EU, het houdt ook rekening met de beveiliging van persoonlijke gegevens die worden overgedragen naar externe organisaties buiten de EU. Deze overdrachten kunnen alleen plaatsvinden wanneer de externe organisaties wettelijke en contractuele overeenkomsten sluiten om de rechten van personen te beschermen.

In de EU gevestigde diensten hebben een voordeel omdat ze niet te maken hebben met buitenlandse veiligheidsvoorschriften. Met name diensten als Dropbox en Onedrive hebben meer tijd nodig om volledig transparant te zijn over hoe zij gegevens verwerken, omdat het niet duidelijk is waar je gegevens worden gehost.

Wat zijn de consequenties van het niet voldoen aan de AVG?

Niet voorbereiden op de AVG kan ernstige gevolgen hebben. Organisaties die niet AVG-compliant zijn, kunnen een boete verwachten tot €20.000.000 of 4% van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf. Zorg ervoor dat je je gegevensafhandelingsprocessen voor 25 mei 2018 doorneemt om eventuele aansprakelijkheid te voorkomen.

Je bedrijf zal ook kwetsbaarder zijn voor gegevensdiefstal of gegevensverlies. Als de gegevens overal verspreid zijn, zal dit je werk moeilijker maken, waardoor alle processen voor gegevensverwerking worden vertraagd. Omdat je geen gecentraliseerd systeem hebt, besteedt je meer tijd aan het zoeken naar de juiste gegevens.

Het opslaan van gegevens op verschillende apparaten en locaties kan ook een groot risico vormen als je niet beschikt over een manier om alle activiteiten te loggen. Het is belangrijk om je gegevens georganiseerd te houden, opgeslagen in een beveiligde locatie en eenvoudig te beheren door een beheerder.

Bron: Electronics Weekly, Kefron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *