Waarom heb je webhosting nodig?

Als je een eigen bedrijf start, hoe bied je jouw producten en/of diensten aan? Door middel van een website! Je hebt een hostingprovider nodig, waar je een website creëert en online kan zetten. Maar wat houdt webhosting in?

Een domeinnaam aanmaken

Om een website te creëren heb je eerst een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is het adres van de website. De domeinnaam verwijst naar een IP-adres, vervolgens vertaalt de domeinnaam het IP-adres naar een op tekst gebaseerde versie. Op deze manier hoef je geen lange reeks nummers in te voeren om de juiste websites te vinden. Het is belangrijk om je eigen domeinnaam zo snel mogelijk te registreren, zodat het niet door iemand anders wordt gebruikt. Benieuwd over het registreren van een domeinnaam bij vBoxx?

Een laptop met een domeinnaam.

Wat is webhosting?

Om een eigen website te maken moet je een stukje webruimte online huren. De webruimte staat op een server, die de bestanden die jouw website vormen opslaat. Een server is een computer, die altijd aanstaat en diensten verleent aan klanten. Deze server zorgt ervoor dat jouw website via het internet benaderd kan worden. Natuurlijk wil je dat iedereen jouw website kan bezoeken en gebruiken, maar de ongewenste bezoekers moeten wegblijven. Het is dus belangrijk dat de server waar je jouw website host veilig en betrouwbaar is.

Waar moet ik opletten bij webhosting?

 1. Wat wil je bereiken met jouw website? Als je een bepaald doel voor ogen hebt, is het makkelijker om een passende hostingprovider te kiezen.
 2. De veiligheid en betrouwbaarheid van de hostingprovider. Dit is zowel voor jou als voor jouw klanten belangrijk.
 3. Eventuele beperkingen aan verkeer en bandbreedte. Sommige hostingproviders rekenen extra kosten als je een bepaald aantal bezoekers bereikt.
 4. Een voldoende hoeveelheid opslag. Je moet de website precies kunnen inrichten hoe jij dat wilt.
 5. Goede klantenservice. Van tijd tot tijd kan er wat misgaan met jouw website, dan is het belangrijk dat er iemand van het supportteam klaarstaat om jou te helpen.
 6. Zorg ervoor dat je alles bij één hostingprovider hebt, zowel je registratie van je domeinnaam als de hosting. Zo maak je het makkelijker voor jezelf!
 7. Ingebouwde websitemakers, zodat je snel en gemakkelijk een website kan ontwerpen.
Twee poppetjes die aan een website werken.

Wat is Shared Hosting?

Dit is over het algemeen de meest gebruikte soort webhosting. Bij Shared Hosting wordt de website op dezelfde server geplaatst als andere websites. Je deelt de server dus met andere websites. Het aantal websites dat gebruik maakt van dezelfde server varieert van een paar honderd tot duizend. Het technische onderhoud wordt door de provider van de server uitgevoerd. Omdat je de server deelt met anderen is dit de goedkoopste variant van webhosting. 

Wat is Virtual Private Server (VPS) Hosting?

Net zoals bij Shared Hosting deel je de server met anderen, maar het verschil is dat iedere VPS-gebruiker een eigen gedeelte heeft met toegewezen bronnen. Je hebt dus meer geheugen, opslag en verwerkingskracht. Het is duurder dan Shared Hosting, maar je hebt toegang tot de root om de serversoftware aan te passen voor het uitvoeren van applicaties die gebouwd zijn voor de systemen.

Wat is Dedicated Hosting?

Bij Dedicated Hosting heb je de hele server voor jezelf. Je hebt dezelfde toegang als bij VPS Hosting, maar de server hoef je niet te delen. Je huurt de fysieke webserver die in het gebouw staat van de hostingprovider. Daarnaast heb je professionele support en kennis bij de hand.

Wat is Cloud Hosting?

Cloud Hosting biedt onbeperkte mogelijkheden om veel pieken in het verkeer af te handelen. Een groepje servers (cloud) werkt samen om een groep websites te hosten. Hierdoor kunnen meerdere computers samenwerken om pieken voor jouw website aan te kunnen.

De nadelen van de vier soorten webhosting

Shared Hosting heeft een beperkte mogelijkheid om hoge verkeerspieken aan te pakken en biedt geen volledig beheer van de server. Omdat de server met andere websites wordt gedeeld, kan de prestatie makkelijk worden beïnvloed door de andere websites. 

VPS Hosting kan problemen hebben met het verwerken van plotselinge verkeerspieken, omdat er een vast aantal serverbronnen wordt aangeboden.

Dedicated Hosting heeft een groot vermogen, waardoor het meer kosten met zich meebrengt.

Veel hostingproviders bieden bij Cloud Hosting geen root-toegang, hierdoor kan je de serverinstellingen niet wijzigen en bepaalde software niet installeren.

Welke webhosting heb ik nodig?

Shared Hosting is handig voor een simpele website met weinig verkeer. Als je geen of weinig technische kennis hebt, geen tijd voor het onderhoud en updaten van je eigen server hebt en op zoek bent naar een goedkope webhosting, is Shared Hosting de beste keuze voor jou.

Als je meer vrijheid wilt om je eigen applicaties/servers te draaien, meerdere websites wilt beheren, minder last wilt hebben van anderen op de server en onder je eigen dienstenportfolio wilt aanbieden is VPS Hosting een goede keuze.

Heb je veel opslagruimte nodig, omdat jouw website veel verkeer heeft? Vanwege de toegewijde, ongedeelde systeembronnen, zoals de processorkracht, het geheugen en de schijfprestaties is Dedicated Hosting dan de goede keuze voor jou.

Als je meer flexibiliteit nodig hebt met seizoensgebonden verkeer is Cloud Hosting de goede keuze voor jou.

Een poppetje die nadenkt over welke webhosting hij moet kiezen.
Weet je niet welke webhosting het beste bij jou past?

Wat houdt een webhosting-pakket in?

Hostingproviders richten zich op diverse onderdelen, zoals de schijfruimte, het dataverkeer, de beveiliging van de internetverbinding, het toevoegen van e-mailadressen en het gebruiksgemak van het bedieningspaneel.

vBoxx heeft alles voor een snelle en betrouwbare webhosting. Een eigen domeinnaam registreren en volledige controle over je eigen website hebben, het kan allemaal!

 • We zijn AVG Ready. 
 • We maken gebruik van de nieuwste technologieën om jouw website veilig te houden.
 • De spamfilter zorgt dat de virussen buiten de deur blijven.
 • Er worden back-ups gemaakt, zodat jouw gegevens niet verloren gaan.
 • Je ontvangt bij het registreren van een domeinnaam gratis e-mail met jouw domeinnaam.
 • Ons supportteam staat voor je klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *