WannaCry Ransomware aanval: Hoe bescherm ik mijn computer?

Sinds vrijdag 12 mei heeft de ransomeware WannaCry al meer dan 150 landen getroffen. 45,000 bedrijven afkomstig uit de landen UK, India, Rusland en China maakte een melding van een aanval. Nieuws rapporteerde dat de ransomware dreiging afkomstig lijkt te zijn van cyberwapens die gekoppeld staan met de Amerikaanse regering.

Courtesy of Cnet

De aanval gebruikte een fout in Microsoft Windows. Deze fout is geïdentificeerd door en gestolen van de Amerikaanse intelligentiebureaus. Microsoft waarschuwde dat de ransomware aanval slecht een wake-up call is en beschuldigt overheden ervan gegevens op te slaan met kwetsbare software.

 

Europol-hoofd waarschuwt voor meer aanvallen

Europol-hoofd Rob Wainwright, zei dat de aanval “unprecedented in its scale”. Wainwright, deelde meer informative over deze dreiging. Volgens het hoofd van Europol is de ransomware software, die je data blokkeert en om losgeld vraagt, verspreid met een worm applicatie. Dit is een programma dat zichzelf vermenigvuldigt in meerdere computers.

De aanval infecteerde meerdere industrieën, inclusief de Duitse Deutche Bahn, Spaanse telecommunicatie operator Telefonica en US logistics company FedEx.

 

22-jarige stopt de aanval met een domeinregistratie van $ 10,69

De verspreiding van de ranswomware WannaCry stopte zodra een 22-jarige cybersecurity onderzoeker van MalwareTech een domeinaam registreerde. Dit heeft de dreiging van de ransomware vertraagd, maar melde verschillende rapporten dat er alweer een nieuwe versie van de Ransomware WannaCry actief was. De 22-jarige man, die erop aandrong liever anoniem te blijven, waarschuwde andere zich voor te bereiden op een nieuwe aanval, de dreiging is nog niet voorbij.

 

Hoe bescherm ik mijn computer tegen de WannaCry ransomware?

Op basis van de recente aanvallen is ransomware zeer actief en groeit naarmate de tijd voorbij gaat. De beste manier om jezelf te beschermen tegen randsomware is om proactief de strijd aan te gaan tegen externe bedreigingen. Dit betekent dagelijks een backup te maken van belangrijke data en indien het misgaat klaar staan om deze data zo snel mogelijk te herstellen. Daarnaast is het ook erg belangrijk om het besturingssysteem altijd bij te werken.

Backups zijn zeer handig, maar bestrijden de ransomware niet volledig. Het herstellen van documenten kost tijd, omdat bestanden niet toegankelijk zijn voor een bepaalde tijd.

Vanaf hier helpt vBoxxCloud je verder. Zoals eerder gezegd is het proactief bestrijden een van de beste manieren om ransomware geen kans te bieden. Met dat in gedachten biedt vBoxxCloud verschillende opties die handig zijn in verschillende situaties.

 

Wat moet ik doen bij een Ransomware aanval?

Bij vBoxxCloud hebben bestanden automatisch een backup. Dit betekent dat verwijderde bestanden gemakkelijk teruggehaald kunnen worden. Afhankelijk van de ransomware aanval zijn er verschillende mogelijkheden om alle bestanden netjes terug te zetten.

Wanneer bestanden slechts zijn besmet en niet verwijderd, dan kan de revision rollback van vBoxxCloud ervoor zorgen dat bestanden worden teruggezet naar de laatst goedwerkende versie. Zelfs wanneer de naam is veranderd is het mogelijk om de inhoud terug te krijgen.

Wanneer de aanval echt serieus is, bijvoorbeeld wanneer bestanden zijn besmet en vervolgens permanent verwijderd helpt de vBoxxCloud functie ‘snapshot’. Deze functie maakte een identieke copy van elke hoofdmap en beschikt over alle bestandsgeschiedenis.

 

WannaCry Ransomware dreiging is nog aanwezig

Nieuwe varianten van de Wannacry ransomware zijn al verschenen. Wees dus goed voorbereid, houd uw systemen up-to-date en overweeg belangrijke bestanden te verplaatsen naar de cloud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *