CLOUD Act op ramkoers met de Europese privacy wetgeving

Bedrijven over de hele wereld zijn bezig met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), terwijl de Amerikaanse overheid in de tussentijd een wetgeving heeft afgedwongen die indruist tegen de privacy van gegevens.

Eerder dit jaar, op 23 maart ondertekend, heeft de Clarifying Lawful Use of Overseas Data (CLOUD) Act het mogelijk gemaakt dat de wetshandhavingsinstantie toegang heeft tot gegevens van Amerikaanse bedrijfsservers, waar ook ter wereld.

 

De CLOUD Act wekt zorgen op rondom gegevens privacy

Dit roept natuurlijk veel vragen op met betrekking tot de privacy en komt direct in botsing met de AVG. Ondanks de bezorgdheid over de CLOUD Act hebben sommige technologiebedrijven de CLOUD Act publiekelijk gesteund.

Microsoft zelf omschrijft het als een “kritische stap vooruit”, dat een “juridisch kader creëert voor de manier waarop wetshandhavingsinstanties over de grens gegevens kunnen raadplegen“. De CLOUD Act heeft directe gevolgen voor Amerikaanse bedrijven, maar vereist overeenkomsten met andere landen om gegevensuitwisseling te vergemakkelijken wanneer wetshandhavingsinstanties dit vereisen.

Het nieuwe stuk Amerikaanse wetgeving actualiseert de tientallen jaren oude Amerikaanse privacy- en surveillancewet. In plaats van gegevensrechten te beschermen, biedt het meer toegang voor de overheid.

 

 

Hoe zal de CLOUD Act en de AVG jouw bedrijf beïnvloeden?

De Europese Unie is druk bezig geweest met de AVG, welke op 25 mei van kracht zal treden. Het nieuwe reglement dwingt bedrijven om veiligere gegevensverwerkingsmechanismen te implementeren voor haar klanten, in een poging om de privacy van gebruikers te versterken.

De CLOUD Act schept een gevaarlijk precedent en blijft al bestaande zorgen over Amerikaanse bedrijven in Europa verhogen.

Amerikaanse wetshandhavingsinstanties kunnen directe toegang hebben tot je bedrijfsgegevens wanneer je deze host bij een Amerikaans bedrijf. Zelfs als de data wordt gehost in Europa, zul je op het bedrijf moeten vertrouwen om dit verzoek van de VS aan te vechten.

 

CLOUD Act vs. AVG

Er is een grote kans dat je bedrijf door beide reglementen beïnvloedt wordt. Ze zijn echter verschillend van aard. De AVG dwingt bedrijven om voorzichtiger om te gaan met gegevens en meer rechten te geven aan de eigenaren van deze gegevens. Aan de andere kant versterkt de CLOUD Act de toegang van Amerikaanse rechtshandhavingsinstanties tot online opgeslagen gegevens.

 

Hoe kun je de CLOUD Act vermijden?

De meeste bedrijven slaan tegenwoordig op de een of andere manier gegevens online op. Als je ervoor zorgt dat je je gegevens in Europa opslaat bij een Europese provider, is dit al een stap in de goede richting om je privacy te garanderen.

In zijn huidige vorm heeft de CLOUD Act rechtstreeks invloed op bedrijven die in de VS gevestigd zijn. Alleen door wederzijdse overeenkomsten met verschillende landen kunnen zij verder gaan dan die reikwijdte.

Zorg ervoor dat je bedrijf klaar is om aan de AVG regelgeving te voldoen, je kunt hiermee beginnen door je gegevens op te slaan in een AVG ready cloud oplossing. Start nu een trial en houd je gegevens privé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *