Regeringen willen vaker toegang tot persoonsgegevens uit sociale media

Uit een rapport van Facebook blijkt dat regeringen wereldwijd steeds vaker vragen naar persoonsgegevens. Bij Facebook zijn sinds 2013 de verzoeken om persoonsgegevens uit te wisselen alleen nog maar toegenomen.

De pagina van Facebook (zie bovenstaande link) is gemaakt om transparanter te zijn voor Facebook-gebruikers. Facebook geeft ook aan hoe vaak de inhoud niet is verstrekt doordat dit in strijd zou zijn met lokale wetten.

“Meerderheid van de verzoeken om persoonsgegevens in te zien komt uit de VS’’

Facebook zegt dat er strikte processen zijn om overheidsaanvragen te behandelen. Tijdens dit proces controleert het sociale netwerk ook op de juridische toereikendheid. Tijdens het analyseren van de verzoeken tussen 2013 en 2016 wordt al snel duidelijk dat verschillende regeringen over de hele wereld steeds vaker toegang willen hebben tot persoonsgegevens uit sociale media. En het is niet verbazingwekkend dat de meeste verzoeken afkomstig zijn van instanties uit de VS.

Van de 26.014 verzoeken komen er 14.736 uit een huiszoekingsbevel. Facebook geeft ook gedetailleerdere informatie over verzoeken vanuit de VS, inclusief dagvaardingen en IP-adres. U kunt hierover meer informatie vinden op de VS-pagina van Facebook.

In december 2016 verklaarde Facebook ‘s vervangend algemene raadgever, Chris Sonderby, dat “Facebook does not provide governments with ‘back doors’ or direct access to people’s information.” Daarentegen zijn er nog steeds situaties waarin de overheid geen specifieke reden hoeft te geven waarom het gegevens aanvraagt.

De Amerikaanse regering kan altijd toegang krijgen tot persoonsgegevens

Amerikaanse verzoeken die vallen onder de ‘National Security Letters’ (NSL) hebben geen wettelijke rechtvaardiging nodig. Daarbij verbiedt de NSL Facebook om de exacte cijfers hiervan te onthullen, waardoor de hoeveelheid vragen over de privacy van gebruikers blijft groeien.

Terwijl Facebook door een platform te creëren waar iedereen de cijfers kan inzien zich inzet voor transparantie. Blijft het duidelijk dat de Amerikaanse regering nog steeds aanzienlijke toegang heeft tot de persoonsgegevens van de gebruikers.

Bedrijven zoeken steeds vaker naar online diensten die hun privacy garandeert

Bedrijven over de hele wereld zijn zich steeds vaker bewust van in hoeverre de overheid toegang heeft tot hun bedrijfsgegevens. Vele zoeken actief naar diensten buiten de VS om hun gegevens op te slaan. Ook bedrijven in Europa hebben een voorkeur voor Europese hosting door de gunstigere privacywetten.

De tijd zal het ons laten weten. Als regeringen blijven pushen voor meer toegang tot persoonsgegevens, dan zullen bedrijven door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ook de manier hoe zij gegeven verwerken moeten veranderen. Dit zal namelijk ook de toegang tot die persoonsgegevens van de overheid beïnvloeden. Als u meer wilt lezen over de AVG lees dan onze blog: welke invloed heeft de AVG op uw bedrijf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *