Wat is het verschil tussen een VPN en een proxy?

Komt het bericht “Deze video is niet beschikbaar voor jouw land” je bekend voor op YouTube of Netflix? Of wil je meer privacy op internet? Een VPN of proxy biedt hiervoor een oplossing. Beide verbergen je locatie waardoor het lijkt alsof je het internet gebruikt vanuit een andere locatie dan je werkelijk doet. Hoe werkt het precies en wanneer gebruik je welke optie?

Wat is een VPN of proxy?

Om VPN of proxy beter te begrijpen, is het goed om een globaal beeld te krijgen van hoe het internet in het algemeen werkt. Om een website te kunnen zien op je computer dien je een reeks verzoeken in op het internet, bijvoorbeeld door google.com in te typen of op een link te klikken.

Dit verzoek bestaat uit verschillende stappen langs verschillende soorten apparaten. Via de router bij jou thuis of op kantoor komt je webverzoek uiteindelijk bij de server waar de website opgeslagen staat. Bij je webverzoek stuur je ook informatie mee zoals het IP-adres van jouw computer en je locatie zodat de webserver weet waar het verzoek naar te retourneren.

Indien je niet wil dat de webserver kan herleiden wie het verzoek heeft gestuurd, maar wel de webpagina wil zien, dan kan je VPN of proxyserver gebruiken. Beide werken als tussenstation zodat het verzoek niet naar jou te herleiden. Hierdoor ben je dus een stuk anoniemer en behoud je meer privacy. 

Hoe werkt een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network (virtueel privénetwerk). Het creëert een versleutelde tunnel voor internetverkeer van/naar jouw computer. Hierdoor gaan alle internetverzoeken die je doet door deze tunnel naar de VPN-server.

Jouw versleutelde internetverkeer wordt door elkaar gegooid als een verzameling onleesbare tekens. En alleen jouw computer en de VPN-server kunnen de code ontcijferen. Dit noemen we encryptie.

Wanneer gebruik je een VPN? Als je met een openbaar wifi-netwerk bent verbonden, zou het zomaar kunnen zijn dat anderen ongewenst meekijken naar wat jij op het internet doet. Doordat de communicatie tussen jou en de VPN versleuteld is, kunnen mee-kijkers niet zien welke websites je probeert te bezoeken.

Een andere veel gebruikte reden is om op afstand toegang te krijgen tot bijvoorbeeld je werkcomputer of om een website te openen die niet beschikbaar is voor jouw locatie. Ooit weleens geprobeerd een Nederlandse serie terug te kijken op vakantie en je het niet mocht kijken omdat je niet in Nederland was? Door te verbinden met een VPN server die in Nederland staat, kun je alsnog je Nederlandse serie kijken omdat het lijkt alsof in Nederland bent.

Het is belangrijk is om een goede en betrouwbare VPN te vinden die jouw gegevens niet bijhoudt. Een onbetrouwbare VPN kan je verkeer alsnog bijhouden of zelfs virussen verspreiden. Bekijk hier de risico’s van een gratis VPN. 

Hoe werkt een proxy?

Een proxy is, net als een VPN, een tussenstation tussen de gebruiker en het internet om zo je locatie anders te laten lijken. Ook hier stuur je een verzoek voor een website naar de proxyserver en die stuurt het vervolgens door naar de webserver. Als de webserver je verzoek probeert te herleiden, kan dat tot aan de proxy.

Het verschil met een VPN is dat een proxy een stuk simpeler en minder veilig is. De proxy moet je namelijk per applicatie installeren terwijl een VPN al je internetverkeer anoniem maakt. Je moet een proxy dus apart installeren op je webbrowser, je mailprogramma en online agenda.

Daarnaast verbergt een proxy alleen je IP-adres met het IP-adres van de proxy. Proxy’s zijn niet versleuteld waardoor je anonimiteit niet altijd gegarandeerd is. Je internetprovider of iemand die het wifi-netwerk in het openbaarvervoer doorzoekt, kan jouw internetverkeer alsnog zien of onderscheppen.

Het voordeel van een proxy is dat deze minder zwaar is op je computer dan een VPN en het daardoor je internet niet langzamer maakt. Een VPN kan wel een groot effect hebben op je internetsnelheid. Dat komt omdat de VPN elk verzoek moet versleutelen en ontcijferen.

Een proxy is prima te gebruiken voor simpele, minder privacygevoelige taken. Belangrijk is om een betrouwbare proxy te gebruiken om veiliger te internetten. Onbetrouwbare proxy’s kunnen jouw gegevens verkopen of virussen injecteren.

Belangrijkste verschillen tussen VPN en proxy

Een proxy en VPN lijken wel veel op elkaar maar toch zijn er duidelijke verschillen. De belangrijkste verschillen hebben we hieronder kort samengevat.

VPN Proxy
Versleutelde tunnel om jouw internetverkeer waardoor het lijkt of de VPN-server het verzoek doet. Verbergt alleen je IP-adres. Internetverkeer kan nog steeds zichtbaar zijn voor internetprovider of hacker.
Beveiligd al het internetverkeer van jouw computer Te installeren per applicatie (webbrowser, online game, agenda, e-mail)
Is zwaarder en kan je internetsnelheid langzamer maken. Weinig verschil in internetsnelheid, mits de proxy goed is.

Met vBoxxCloud heb je geen VPN of proxy nodig om vanaf een andere locatie toegang te krijgen tot je bestanden. Je kunt namelijk overal en op elk apparaat je bestanden openen en bewerken door middel van de snelle synchronisatie. Daarnaast staan je bestanden veilig opslagen in sterk beveiligde datacenters met ISO 27001 certificaat en werken wij geheel volgens de privacyregels van de AVG. Probeer het hier 14 dagen gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *