Feiten over Nederlandse datacenters die je niet kende

Tegenwoordig heeft iedereen te maken met gegevens: van grote bedrijven en webwinkels tot banken en de overheden. De hoeveelheid data neemt voortdurend toe. Om beter te begrijpen hoe snel dit groeit, moet je bedenken dat 90% van alle data in de wereld pas in de afgelopen 2 jaar is gemaakt. We bouwen datacenters om deze gegevens op te slaan, te beheren en te verspreiden. Ze dienen als faciliteiten waarmee organisaties IT-activiteiten kunnen centraliseren.

Datacenters zijn complexe technische gebouwen die een veilige en efficiënte plek bieden voor het huisvesten van computer- en opslagsystemen. Ze zijn speciaal gemaakt om deze systemen 24/7 te laten werken. Datacenters zijn cruciaal voor het beheren van gegevens en hebben daarnaast vele voordelen die je waarschijnlijk nog niet kende.

Duurzaam en efficiënt

Hoewel een traditioneel datacenter net zoveel elektriciteit nodig heeft als een kleine stad, zijn de datacenters van tegenwoordig zeer duurzaam. Sommige van hen werken puur op groene energie. Een van de datacenters van Yahoo wordt aangedreven door een waterkrachtcentrale op Niagara Falls en ’s werelds grootste datacenter wordt volledig gevoed door zonnepanelen uit Nevada, VS.

Datacenters zijn gebouwd om het stroomverbruik te minimaliseren door middel van zuinige systemen. Daarnaast wordt de warmte die door de servers geproduceerd wordt, door 64 procent van de Nederlandse datacenters opgeslagen om deze vervolgens te hergebruiken voor het verwarmen van huizen. Over het algemeen kan deze warmte potentieel 200.000 huishoudens van verwarming voorzien.

vBoxx host zijn gegevens in een klimaatneutraal datacenter Evoswitch, dat 100% groene energie gebruikt. Dankzij een zeer geavanceerde koelsysteem hebben we slechts de helft van de energie nodig vergeleken met andere datacenters.

Datacenters bij jou in de buurt

Nederland heeft een van de beste digitale infrastructuren ter wereld, waardoor het een perfecte locatie is voor datacenters. 11 van de 15 zeekabels voor digitaal verkeer die de VS met Europa verbinden lopen door Nederland. Overal in Nederland ligt er binnen 30 kilometer een state-of-the-art datacenter.

De regio Amsterdam is een van de meest populaire plaatsen voor datacenters omdat het een uitgebreid bedrijfsnetwerk heeft. De perfecte locatie en infrastructuur zorgen ervoor dat bijna een derde van de Europese datacenters zich in het grootstedelijk gebied van Amsterdam bevindt. In totaal zijn er bijna 200 hoogwaardige datacenters in Nederland.

Sterk beveiligde datacenters

Datacenters moeten 24/7 werken en het is daarom belangrijk dat niets hun werk stoort. Moderne datacenterfaciliteiten zijn gebouwd om windsnelheden van 200 km/u en zelfs aardbevingen van 9,0 magnitude te weerstaan. Het gebied, waar datacenters zich bevinden, is meestal omgeven door hekken en wordt 24/7 bewaakt. Sommige bedrijven, zoals Visa, gaan zelfs een stap verder en doen er alles aan om hun gegevens te beschermen: hun datacenter is omringd door een echte slotgracht!

Naast de indrukwekkende externe beveiligingsconstructie, zijn er binnen in de datacenters beveiligingsmedewerkers die 24 uur per dag toezicht houden om ongewenste bezoekers tegen te houden. Het is verboden om foto’s of video’s te maken en geldt er een strikte legitimatiecontrole voordat je het datacenter mag betreden.

Naarmate de digitale wereld groeit, zullen ook datacenters zich blijven ontwikkelen om de groeiende behoeften tegemoet te komen. Een van de meest recente innovaties zijn de zelf-onderhoudende onderwater datacenters. Microsoft heeft het Natick-project getest door meer dan 800 servers in een 12-meter lange container te plaatsen met tot nu toe veel belovende resultaten. Wie weet wat de toekomst nog meer zal brengen voor de datacenters?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *